INTERVIEW QUESTIONS: IMS

 IMS / DB

 01. What is the function of a Boolean qualification.
    ANS: A method of conditionally relating SSA qualification statements.  AND=*,&     OR=+,|

 02. Name and describe the DLI command codes.
    ANS:
         * = This is a command code SSA
         - = Null, disregard this command code position.
         C = Concatenated key call (SSA has full concat key of seg to be retrieved, SSA's for higher level
              segs not needed
         D = Path call, concat this seg with any others having a 'D' command code and with lowest level segment
         F = Begin processing at first occurrence of this seg type under the parent
         I =
         L = Retrieve last occurrence of this seg type under the parent
         N = Don't replace this seg after a path call
         P = Set parentage at this level regardless of where it would normally be
         Q =
         U = Satisfy this call using current seg on which position is set position is set at this level
         V = Satisfy this call using current seg on which position is set position is set at this level and all
               higher levels

 03. What does an "II" status-code indicate?
    ANS: Insert attempted but segment already exists.

 04. What are the fields present in a DB PCB?
    ANS: A. DBD name                         PIC  X(08)
         B. SEG level                        PIC  X(02)
         C. Status-code                      PIC  X(02)
         D. Processing option                PIC  X(04)
         E. FILLER                           PIC S9(05)  COMP
         F. SEG name feedback                PIC  X(08)
         G. Key feedback area length         PIC S9(05)  COMP
         H. Number of segs                   PIC S9(05)  COMP
         I. Key feedback area                PIC  X(__)

 05. What is the purpose of the IEFRDER DD statment?
    ANS: To create the IMS log

 06. What is the DLI Test Program - DFSDDLT0?
    ANS: An IMS application program which issues DLI commands based on control statement information.

 07. Name the various data found in an SSA.
    ANS:
DBDNAME         PIC X(09)    VALUE  'DBDNAME ('
       SEGNAME         PIC X(08)    VALUE  'SEG1NAME'
       1ST-OPER        PIC X(02)    VALUE  '=>'
       1ST-KEY         PIC X(__)    VALUE  '________'
       BOOLEAN-OPER    PIC X(01)    VALUE  '*'
       SEGNAME         PIC X(08)    VALUE  'SEG2NAME'
       2ND-OPER        PIC X(02)    VALUE  '= '
       2ND-KEY         PIC X(__)    VALUE  '_________'

       FILLER          PIC X(01)    VALUE  ')'


08. What type of SSA is used for the segment you are inserting?
    ANS: Unqualified

 09. What is a path call and how do you make one?
    ANS: Call that handles multiple levels in a DB.  Command code 'D'

 10. How would you supppress the replacement of a segment retrieval in a path call?
    ANS: Command code 'N'


IMS / DC

 01. What is the DSCA and what are the "settings"?
    ANS: Device Systems Control Area
         A. force format write
         B. Erase unprotected fields
         C. Sound device alarm
         D. Copy output to candidate printer

 02. What is the function of a CHANGE call?
    ANS: Sets an output message destination to an alternate TP-PCB.

 03. What is a ROLL card?
    ANS: Backs out all messages and DB processing since the last SYNC point.

 04. From where would an IMS/DC program obtain the logical terminal name?
    ANS: The first 8 characters in the IO-PCB.

 05. What is Dynamic Attribute Modification?
    ANS: A means of changing the attribute settings in the MFS from the pgm.

 06. How can a conversation be terminated?
    ANS: A. Blank out trancode before returning SPA
         B. Change the trancode to a non-conversational trancode
         C. IMS command/exit

 07. What is a SPA?
    ANS: Scratch Pad Area that retains information between transactions


IMS / BTS (BATCH TERM SIMULATOR)

 01. What is the function of the ".T" card?
    ANS: Defines the IMS transaction and application program to BTS.
         An alternate logical terminal may also be defined.

 02. What is the function of the ".D" card?
    ANS: A. Defines the IO PCB logical terminal
         B. Defines the teleprocessing buffer size
         C. Defines the format block pool size

 


DB2
CICS
IMS
MQ
Stored Procedures
Resume


HOME